Stintos – tai yra sezoninės žuvys, kvepiančios agurkais. Šios žuvys yra žvejojamos Kuršių mariose ir ruošiamos kaip užkandis. Stintas galima ruošti keliais būdais, pvz., kepti, sūdyti ir marinuoti, tačiau visų ruošimo būdų principas yra – nepersistengti. Ruošiant šias žuvis reikia prisiminti, kad mažiau yra daugiau, t.y. joms paruošti užtenka tik prieskonių ir apskrudinimo įkaitintame aliejuje. Žinoma, vietoj kepimo keptuvėje galite rinktis kepti orkaitėje, tačiau tokiu atveju turėtumėte jų neperkepti.
Kaip Kepti Stintas Orkaitėje?
Stintų paruošimas kepimui orkaitėje:
Stintas kepimui orkaitėje galite paruošti keliais būdais, tačiau esminiai ingredientai išlieka tie patys, t.y. prieskoniai. Pateikiame jums kelis skirtingus būdus, kaip kepti stintas:
- Pirmas būdas:
Pirmiausia reikia stintas išdarinėti ir nuplauti. Tada dubenyje sumaišykite miltus su mėgiamais prieskoniais. Po to kiekvieną stintą apšlakstykite citrinų sultimis ir apvoliokite miltų ir prieskonių mišinyje. Sudėkite stintas į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, apšlakstykite aliejumi ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepkite 20 – 25 minutes, kol žuvys iš abiejų pusių gražiai apskrus.
- Antras būdas:
Pirmiausia žuvis nuvalykite ir nuplaukite vandeniu, tada apvoliokite miltuose ir sudėkite į kepimo skardą. Apšlakstykite stintas aliejumi ir įdėkite skardą į įkaitintą orkaitę. Orkaitė turi būti įkaitinta iki 200 laipsnių. Kepkite 20 – 25 minutes tol, kol žuvys iš abiejų pusių gražiai apskrus. Kai žuvys iškeps apibarstykite jas druska.
- Trečias būdas:
Pirmiausia stintas išvalome ir nuplauname, tada ištirpiname gabalėlį sviesto, įberiame druskos ir pipirų. Išmaišome ir svieste pamirkome stintas, tada apvoliojame miltuose ir dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Skardą įkišame į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių, ir kepame 20 – 25 minutes, kol gražiai apskrunda iš abiejų pusių.
- Ketvirtas būdas:
Pirmiausia stintas reikia nuvalyti, nuplauti ir leisti joms apdžiūti. Tada į dubenį supilkite aliejų, įberkite druskos, pipirų, galite įberti ir prieskoninių žolelių, kurios yra skirtos būtent žuviai. Mišinį gerai išmaišykite, o tada į jį sudėkite stintas ir gerai pavoliokite, kad jos gautų aliejaus. Palikite pasimarinuoti apie 2 valandas. Tada į lėkštelę įberkite miltų ir apvoliokite kiekvieną stintą. Paimkite kepimo popieriumi išklotą skardą ir sudėkite miltuose apvoliotas stintas, tada dėkite ją į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepti reikia 20 – 25 minutes. Iškepus galite patiekti su citrinos griežinėliais.