Greičiausiai dauguma iš mūsų mėgstame valgyti obuolius, nes žinome tai, kiek obuoliai turi naudos mūsų organizmui. Tačiau ar visi pagalvojame, kad valgant vaisius galima gauti ir krakmolo. Krakmolas – tai polisacharidas, o tiksliau rafinuotas angliavandenis, kuris šaltame vandenyje netirpsta, o šiltame sudaro kleisterį. Krakmolas yra laikomas vienu iš angliavandenių, kurie reikalingi mūsų organizmui. Šios maistinės medžiagos sveikai maitinantis turėtų sudaryti apie 55 % visų maistinių medžiagų. Be to, krakmolas laikomas vienu geriausių lėto atpalaidavimo energijos šaltinių, o tiek sportuojant, tiek siekiant suliesėti ar išlaikyti kūno formas, rekomenduojama krakmolui suteikti svarbią vietą mityboje. Ne veltui dietologai ar sporto treneriai rekomenduoja į maisto racioną įtraukti obuolius, nes jie turi savyje krakmolo.
Ar Obuolyje Yra Krakmolo?
Kiek obuoliuose yra krakmolo?
Labai prinokusiame obuolyje yra mažai krakmolo, o jauname obuolyje yra daugiausia krakmolo, ypač lyginant su cukrumi. Obuoliui nokstant krakmolas paverčiamas cukrumi, todėl vaisiai brandinami tampa skanesni, o konversijos procesas prasideda nuo obuolio šerdies ir pereina į išorę iki obuolio odelės. Subrendus ir bręstant obuoliui, angliavandeniai paverčiami saldesnio skonio cukrumi, o krakmolo poveikis obuoliams lemia, kada jie prinokę ir paruošti valgyti. Neprinokę obuoliai turi net 15% krakmolo, o jo kiekis tam tikroje veislėje kinta priklausomai nuo veislės ir nuo sezono. Kalbant apie obuolių sultis, tai verta paminėti, kad obuolių sultys gaminamos iš prinokusių obuolių, kuriuose yra labai mažai krakmolo.
Krakmolo įtaka skoniui:
Krakmolo buvimas arba trūkumas gali turėti įtakos obuolių skoniui, todėl obuoliams, kurie neturėjo pakankamai laiko sunokti, gali pritrūkti saldumo, nes krakmolo yra daugiau nei cukraus. Obuoliui bręstant didėjantis cukraus kiekis suteiks saldesnį skonį, tačiau tai nereiškia, kad obuoliai yra svarbus cukraus šaltinis. Obuolių glikemijos indeksas, kuris matuoja cukrų maiste, yra gana žemas, ypač lyginant su daug cukraus turinčiais vaisiais.
Kaip nustatyti krakmolo kiekį obuolyje?
Obuoliai nėra vienintelis maistas, kuriame yra krakmolo. Bulvės, kukurūzai ir kviečiai turi krakmolą kaip komponentą, kuris yra panašus į kitą cheminę medžiagą, celiuliozę, randamą vaisių ir daržovių žievelėse, o tarp jų ir obuolių žievelėse. Kaip ir krakmolas, celiuliozė suteikia maistui traškią, skaidulinę tekstūrą. Krakmolas priskiriamas angliavandenių kategorijai, o tai reiškia, kad jį galima suskaidyti į smulkesnius cukraus komponentus. Krakmolo kiekį konkrečioje obuolių partijoje galite nustatyti atlikę paprastą jodo testą: jums reikia perpjauti obuolį per pusę, tada obuolį patepti ruduoju jodu, kurio galima įsigyti daugelyje medicinos prekių parduotuvių. Turėtumėte pastebėti, kad kai kuriose vietose ruda spalva pradeda tapti purpurine, kuri rodo, kad obuolyje yra krakmolo. Jei jūsų obuolyje yra nedaug violetinio krakmolo sričių, tai rodo sunokimą.